Getmjölk

Dalsspira getmjölkVår getmjölk är god, naturlig och nyttig! Dessa ord beskriver vår getmjölk väl. Mjölken är en ren naturprodukt och innehåller inga tillsatser. Getmjölken är lågpastöriserad men ej homogeniserad (fettkulorna är ej sönderslagna). Getmjölken går utmärkt att frysa utan förändring på upptinad mjölk. Getmjölken säljs färsk i plastflaska med skruvkork. Den går utmärkt att frysa och den är hållbar i tre månader och färsk tio dagar. Volym 1 liter.

Tips! Då getmjölken är ohomogeniserad bör den skakas när den stått ett par dagar då fettet annars lägger sig på ytan. Tina gärna den frysta mjölken i kylskåp för längst hållbarhet.

Näringsvärde

Naturligt laktosfri

Protein 2,9g/100g
Fetthalt 2,9g/100g
Kolhydrater 4,4g/100g
Energi 55 kcal/230kJ/100g
Vitamin A 417 μg/kg
Vitamin B12 0,91 μg/kg
Vitamin C 3,2 mg/kg
Vitamin D 2,3 μg/kg
Kalcium 1100 mg/kg
Jod 0,17 mg/kg

 


Mer fakta om getmjölk

Korta fakta om närings- och hälsoaspekter av getmjölk sammanfattade av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg) baserade på den fullständiga engelska rapporten Goat Milk – nutrition and health aspects (pdf) av Dr Sara Johansson (Chalmers, Göteborg) 2011.

Getmjölk..

  • kan drickas av laktosintoleranta
  • är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
  • är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
  • har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
  • innehåller CLA som kan skydda mot cancer
  • som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Ladda ner och läs hela sammanställningen Närings- och hälsoaspekter av getmjölk (pdf).

Visste du att..

  • Det dricks mer getmjölk än komjölk i världen
  • Getmjölken liknar bröstmjölken så nära man kan komma
  • Getmjölken innehåller 13 ggr mer taurin än komjölk, taurin är det verksamma ämnet i många energidrycker!
  • Kolesterolet sänks pga att getmjölken är rikare på korta och medellånga fettsyror
  • Tack vare den låga halten av proteinet kasein alfa S-1 är getmjölk särskilt lämpad för individer och barn som är intolleranta mot komjölk
  • Getmjölk är lättsmält tack vare den höga halten av serumproteiner och även pga de korta och medellånga fettsyrorna
  • I getmjölk finns laktos men eftersom den passerar tarmen mycket snabbare än komjölklaktos, ger den mindre eller inga besvär
  • Getmjölken är suverän för idrottsmän och alla som tränar tack vare den höga halten av mineraler och vitaminer
  • Getmjölken är av naturen homogeniserad