Ett familjeföretag

Ystning på Dalsspira MejeriIdén till Dalsspira getmjölksmejeri föddes redan på 80-talet när Carina gick en kurs om getter. Hon fick då lära sig att om man inte tål komjölk så kan man tåla getmjölk. På gården Gässbo byggdes ett minimejeri och gårdshandel upp dit besökare fick komma och smaka på getostarna som Carina gjorde. Men drömmen om konsumtionsmjölk levde kvar…

Det dröjde ända till 2005, efter ett besök på Irland, där hon besökte ett mejeri som förädlade getmjölk till konsumtionsmjölk och yoghurt innan hon vågade ta steget fullt ut. År 2006 var det dags. Rännelanda fd skola var till salu så Carina och maken Steve slog till och byggde om skolan till det efterlängtade mejeriet som skulle producera konsumtionsmjölk av get. Här växte företaget och fick två grossister som tog in produkterna i sitt sortiment. Efter efterfrågningar från grossisten kom även getyoghurten in i sortimentet. Dalsspira producerar nu alltså både getmjölk, getyoghurt och flera sorters getostar.

Några år senare ringde Carina upp sin dotter och frågade om hjälp att sälja den mjölk som hon själv producerade. Carina hade själv fullt upp i mejeriet och hann därför inte få ut produkterna. Dottern Malin tackade ja, och på två månader steg försäljningen med drygt 100%! Vi på Dalsspira tror att det även i Sverige, likt Irland finns en jätte marknad för dessa produkter som även säljinsatsen från dottern visade.

Under de följande åren utvecklades företaget och Dalsspira fick ganska snabbt fyra anställda som alla brinner för getmjölksmejeriets progress. Runt om i Sverige finns många små gårdsmejerier för tillverkning av getost. Vår satsning på att centralt förädla getmjölken skapar förutsättningar för andra att satsa på getmjölksproduktion.

Vi är anslutna till Sveriges gårdsmejerister, Dalslandsmat, Smaka på Väst Sverige och Lokalproducerat i Väst AB.

foreningar